[...] 79 kg spożyła 7 kcal na kg masy ciała, a więc ok. 553 kcal. Naukowcy napisali, że posiłek dostarczał: 30% białka, 50% węglowodanów i 20% tłuszczów. Czyli było to ok. 41,5 g protein, 69,1 g węglowodanów i 12,3 g tłuszczów. I jakie ma to znaczenie? Kolosalne. Białko (nie napisano, jakie było zawarte w śniadaniu) może krążyć wiele godzin (jajka czy [...]
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
[...] Robert R. Wolfe “Branched-chain amino acids and muscle protein synthesis in humans: myth or reality?”https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0184-9 Granner Daryl K, Murray Robert K., Rodwell Victor W. [...]
[...] diety sportowca, a ich szczególną rolę można zobaczyć w trakcie diety z ujemnym bilansem kalorycznym. Według badań w tym okresie korzystne jest podawanie nawet 2,3 – 3,4 g protein na kg masy ciała. Białka wpływają na odczuwanie sytości i na dodatek regulują glikemię (wyrzut insuliny), co jest korzystne nawet dla diabetyków. Referencje, [...]
[...] 150 mg i 300 mg na kg masy ciała na dobę. Inne grupy zwierząt nie otrzymały białka, część nie otrzymała CP i funkcjonowała jako grupa kontrolna. Była to niewielka dawka protein - to tak jakby 80 kg mężczyzna dostał 6 g lub 12 g lub 24 g białka na dobę. Czterdzieści osiem godzin po wstrzyknięciu cyklofosfamidu zwierzęta badano pod kątem [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] nikotynamidoadeninowego), która to reakcja jest istotnym źródłem rodników ponadtlenkowych (zwiększa także dostępność NO). Estrogeny odpowiadają również za aktywację kinazy proteinowej oraz czynnika jądrowego (κB) po przyłączeniu się do receptora estrogenowego. Wpływa to na ekspresję mitochondrialnych enzymów takich jak dysmutaza ponadtlenkowa [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
[...] between men and women: a systematic review https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/obr.12241 Frestedt JL, Zenk JL, Kuskowski MA, Ward LS, Bastian ED. A whey-protein supplement increases fat loss and spares lean muscle in obese subjects: a randomized human clinical study. Nutr Metab (Lond) 2008; 5: 8. Yin J., Gao Z., Liu D., Liu [...]
[...] białek mięśniowych, czyli miało wpływ anaboliczny. Jednak dla uzyskania maksymalnej odpowiedzi konieczne jest spożycie aminokwasów. Podsumowanie Zarówno węglowodany, jak i proteiny, są ważne dla syntezy białek mięśniowych, równowagi hormonalnej, odbudowy i regeneracji mięśni. Prawdopodobnie dla syntezy białek mięśniowych ważny jest dowóz [...]
[...] po odżywki bez przeliczenia całej diety długofalowo, nie przynosi spodziewanych efektów. Dlaczego? Dostarczysz o wiele za dużo np. węglowodanów i tłuszczów, a za mało protein, a to doprowadzi do zwiększenia udziału tłuszczów podskórnych i wisceralnych. Pogarsza się wtedy wygląd sylwetki, która nabiera kształtu ludzika Michelin. Masa [...]
Białko jest niesamowicie zmitologizowanym elementem diety, wiele osób przypisuje mu wręcz cudowne właściwości. Jak naprawdę wygląda kwestia ilości protein w diecie, czy mają one niesamowity wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej i budowy mięśni? Cóż, sprawa nie jest taka prosta. Stało się tak w największej mierze przez naukowców, którzy nie [...]
Problem doboru odpowiedniego prezentu wraca każdego roku, osoby trenujące często stosują specyficzną dietę, mają wyrafinowaną odzież i specjalistyczny sprzęt. Znam przypadki kupowania zupełnie nieprzydatnych prezentów (książek o podstawach treningu dla osoby zaawansowanej) albo, co gorsza, odżywek, sprzętu czy ubrań, których dana osoba ma w [...]
[...] Najmniej realnym źródłem problemów z nerkami czy wątrobą jest białko serwatkowe. Inaczej jest, jeśli ktoś ma silnie zniszczone nerki - wtedy zalecana jest ograniczona podaż protein np. do poziomu 0,8 – 1,1 g na kilogram masy ciała. Niemniej, tego typu schorzenia nie da się zignorować i przeoczyć. Dobitnie wykażą to badania krwi, moczu, [...]
[...] z pomocą partnera). Referencje, badania, literatura: Bart Pennings „Minced beef is more rapidly digested and absorbed than beef steak, resulting in greater postprandial protein retention in older men” https://academic.oup.com/ajcn/article/98/1/121/4578312 Bart Pennings „Amino acid absorption and subsequent muscle protein accretion following [...]
[...] treścią, często losowo skopiowaną z dużych, znanych serwisów. Podsumowanie Jeśli nie masz chorych nerek i/lub wątroby, to niezwykle mało prawdopodobne jest, że wysoka podaż protein będzie dla ciebie szkodliwa. Największą tragedią współczesnych jest wyolbrzymianie nieistotnych kwestii, a ignorowanie najważniejszych. Większość ludzi nie wierzy w [...]
[...] mocy średniej odpowiednio 64% (po 10 h) i 53% (po 24 h). Podsumowanie Wszystko wskazuje na to, iż spożywanie białka po treningu stanowi okazję do zwiększenia dobowej podaży protein, co ma wpływ na hipertrofię. Co więcej, pomimo ostatnich sugestii, że nie trzeba dostarczać białka w bezpośrednim okresie po treningu><(1 h lub mniej), należy [...]
[...] sportowców. Okazuje się, że nie tylko osoby chcące zwiększyć hipertrofię korzystają z dobrodziejstw białka serwatkowego. Ludziom nieaktywnym fizycznie zaleca się niewiele protein. Sytuacja zmienia się jednak diametralnie, gdy rozpoczyna się treningi. Wbrew obiegowym opiniom, wszyscy sportowcy mogą spożywać o wiele więcej białka, niż kiedyś [...]
[...] spoczynkowego wydatku energetycznego pomnożonego przez 1.5 – 2092 kJ (500 kcal dziennie). Diety zawierały takie same makroskładniki: 50-55% węglowodanów, 20-25% protein i mniej, niż 30% z tłuszczów. Dzienna podaż błonnika wynosiła od 30 do 40 g. Ilość tłuszczu w wątrobie mierzono przy użyciu protonowej spektroskopii rezonansu [...]
Wykorzystanie odżywki białkowej w suplementacji sportowej jest zjawiskiem dość powszechnym. Osoby trenujące korzystają z tego typu udogodnienia żywieniowego, aby nie tylko nieco ułatwić sobie utrzymywanie diety, ale i dać sobie pewną przewagę w najbardziej newralgicznych okresach dnia treningowego, czyli okresu okołotreningowego. Zazwyczaj osoby [...]